Ohjeet -> Kysymykset

Jos sinulla on kysyttävää tai ongelmia Ekapeliin liittyen, kannattaa tutustua LukiMat-keskustelupalstaan.

Jos haluat ottaa yhteyttä Ekapeli-tukeen henkilökohtaisesti, voit käyttää yhteyslomaketta.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Alla näet joitain usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin. Kysymykset on jaoteltu aihepiireittäin.

Ilmoittautuminen
Kuinka ilmoittaudun pelin käyttäjäksi?
Vastaus
Valitse Ekapelipalvelimen kirjautumissivulta "Ilmoittaudu käyttäjäksi" ja seuraa ohjeita. Tai voit ensin asentaa pelin koneelle ja ilmoittautua sen kautta. Ilmoittautuminen tapahtuu verkon välityksellä, joten tunnus on käytössä heti aktivoinnin jälkeen.

Ohjekirjan löydät kirjautumissivulta.
Takaisin sivun alkuun
Ilmoittautumislomakkeita on useita. Mitä tulee käyttää?
Vastaus
Jos peliä on tarkoitus pelata oman lapsen kanssa kotona, valitse ”Ekapelin käyttäjäksi ilmoittautuminen, vanhempi”
Jos peliä on tarkoitus pelata jossakin muualla etkä ole lapsen huoltaja, valitse ”Ekapelin käyttäjäksi ilmoittautuminen, opettaja”
Takaisin sivun alkuun
Miten voin asettaa salasanan, jos tervetuloaviestissä oleva linkki ei aukea?
Vastaus
Kaikki sähköpostiohjelmat eivät välttämättä suostu avaamaan salasanan asettamissivua linkkiä klikkaamalla. Tällöin kannattaa "mustata" linkki hiiren kursorilla ja kopioida se selaimen osoiteriville.
Takaisin sivun alkuun
Käyttäjätunnukset ja salasanat
Mitä teen, kun en muista enää salasanaani/käyttäjätunnustani?
Vastaus
Mene osoitteeseen https://ekapeli.lukimat.fi/, klikkaa linkkiä unohtuneen salasanan vaihto ja tilaa vaihtolinkki/varmennekoodi annettujen ohjeiden mukaan.
Saat sähköpostiisi viestin, jossa linkki salasanan vaihtosivulle.
Takaisin sivun alkuun
Miksi en pääse kirjautumaan käyttäjätunnuksella LukiMat-sivustolle (www.lukimat.fi)?
Vastaus
Ekapelin käyttäjätunnuksilla voi kirjautua vain pelipalvelimelle ja peleihin. LukiMat-verkkopalvelun käyttö ei vaadi kirjautumista.

Jos olet ilmoittautunut Ekapelin käyttäjäksi ja asettanut itsellesi salasanan, pääset kirjautumaan palvelimelle osoitteessa: https://ekapeli.lukimat.fi
Takaisin sivun alkuun
Miten saan aktivoitua käyttäjätunnuksen uudelleen?
Vastaus
Ota yhteyttä käyttäjätukeen yhteyslomakkeella tai sähköpostilla(ekapeli(at)nmi.fi).
Takaisin sivun alkuun
Lataamiseen ja asentamiseen liittyvät kysymykset
Miksi peli ei lataudu vaikka valitsen avautuvasta ikkunasta "avaa"?
Vastaus
Selain ehkä vain lataa tiedoston, mutta ei avaa sitä automaattisesti. Etsi selaimen valikosta lista viimeksi ladatuista tiedostoista ja klikkaa Ekapeli_J-2018_09_11.exe.
Takaisin sivun alkuun
Mikä voi olla vikana, kun pelin lataaminen jää kesken?
Vastaus
Mikäli kone ilmoittaa, että lataus epäonnistunut, voi syynä olla Javan ja Internet-selaimen yhteensopivuusongelma. Tarkista Windowsin ohjauspanelin kautta onko koneella oleva Java 32- vai 64-bittinen. Mikäli 64-bittinen, poista Java koneelta ja asenna uudelleen 32-bittinen versio.
Vastaus
Tarkista, että koneellasi on tarpeeksi tilaa peliä varten.

Voi olla, että yhteys palvelimeemme katkeaa jostain syystä kesken latauksen. Ongelmana ehkä pelvelimellamme oleva tilapäinen häiriö. Mikäli ongelma ei häviä viimeistään parin päivän sisällä, on vika jossain muualla.
Vastaus
Voi olla, että nettiyhteys toimii pätkien, jonka seurauksena asennus voi katketa kokonaan. Yhteyden pätkiminen on hyvin mahdollista, jos käytössä on nettitikku. Yritä asennusta uudelleen.
Takaisin sivun alkuun
Toimiiko Ekapeli Linux pääte-palvelin -järjestelmässä?
Vastaus
Valitettavasti meillä ei ole enää mahdollisuutta tarjota vanhoista peleistä (Javalla toimivat) Linux-versioita.
Takaisin sivun alkuun
Saanko ladata Ekapelin muillekin koneille?
Vastaus
Ekapelit ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä.
Jos olet osallistunut johonkin erilliseen tutkimukseen, voi käytössäsi olla peliversio, mikä on ladattavissa vain sinun tunnuksellasi, mutta silloinkin voit ladata pelin omaan käyttöösi niin monelle koneelle kuin haluat.
Takaisin sivun alkuun
Miksi peli ei lataudu Macillä?
Vastaus
Todennäköisesti selain lataa koneelle tiedoston Ekapeli_J-2018_11_09.dmg, mutta ei avaa sitä automaattisesti. Se pitäisi näkyä selaimen viimeksi ladattujen tiedostojen listalla, josta sitä klikkaamalla pelien hallintaikkuna latautuu koneelle.
Vastaus
Tietoturva-asetuksiin voi olla määritettynä, että ohjelmien lataaminen sallitaan vain App Storesta. Voit tarkastella Gatekeeperin asetuksia valitsemalla Omenavalikko -> Järjestelmäasetukset… -> Suojaus ja yksityisyys -> Yleiset-välilehti. Valinnat näkyvät Salli ohjelmat, jotka on ladattu: -kohdassa. Vaihda sinne että sallitaan kaikki lataukset. Voit vaihtaa asetuksen takaisin pelin asennuksen jälkeen.
Takaisin sivun alkuun
Verkkoyhteyteen liittyvät kysymykset
Mitä teen, kun peli ei saa yhteyttä verkkoon?
Vastaus
Jos pelaaja on pelannut peliä vain kyseisellä koneella, ei tilapäisestä verkkoyhteyden puuttumisesta ole haittaa ja peliä voidaan pelata normaalisti.

Jos pelaaja on pelannut peliä eri paikoissa, ei pelitilanne verkkoyhteyden puuttuessa ole välttämättä ajantasalla. Tässä tapauksessa pelin pelaamista ei suositella.
Vastaus
Tarkista palomuuriasetuksista, että yhteys Ekapelipalvelimeen(https://ekapeli.lukimat.fi) on sallittu.
Vastaus
Tarkista, että tietokoneen kello on asetettu oikeaan aikaan.
Takaisin sivun alkuun
Mitä teen palomuurille, jotta peli saa yhteyden?
Vastaus
Jos olet koulussa tai muussa paikassa, jossa on erillinen mikrotuki, täytyy sinun pyytää mikrotukea sallimaan pelin yhteys. Mikrotuelle tiedoksi, että palvelin, johon yhteys tarvitaan on https://ekapeli.lukimat.fi ja portti on 443.

Jos käytössäsi on erillinen palomuuriohjelma (kuten F-Secure, Norton, McAfee, Panda, ZoneAlarm tai Kerio), palomuurin pitää antaa Ekapelin ottaa yhteyttä palvelimeemme. Useimmissa tapauksissa palomuurisi kysyy pelin käynnistyttyä, että sallitaanko yhteys. Yhteys täytyy sallia. Jos olet jo ennättänyt kieltää yhteyden, sen voi vielä muuttaa sallituksi palomuurin asetuksista. Palomuurin asetuksiin pääsee yleensä käsiksi oikeassa alareunassa olevasta pienestä kuvakkeesta.
Takaisin sivun alkuun
Pelin toimivuuteen liittyvät kysymykset
Miksi pelin äänet eivät kuulu vaikka ääniasetus on säädetty täysille?
Vastaus
Voit kokeilla onko apua kun laitat Internet Explorerin asetuksissa rastin kohtaan "Toista järjestelmän äänet". Kohta löytyy oikeanpuolimmaisesta välilehdestä.
Vastaus
Ongelma voi löytyä muualta kuin pelistä.
Kannattaa tarkistaa ovatko kuulokkeet kunnolla kiinni koneessa ja onko kuulokkeissa omaa äänensäätöä. Myös windowsista löytyy oma äänensäätö, joten sekin on syytä tarkistaa.

Jos äänet toimivat muuten koneessa, mutta eivät pelissä, kokeile vaihtaa pelin näyttöasetuksista grafiikkamoottori kohtaan AWT valituksi.
Takaisin sivun alkuun
Miksi peli jumiutuu, kun sen yrittää käynnistää?
Vastaus
Ongelma johtuu todennäköisesti siitä, että pelin näyttöasetukset eivät ole koneellesi sopivat.

Näyttöasetuksia voi muuttaa pelien hallintaikkunan valikon kautta.
Yleensä auttaa, kun vaihtaa grafiikkamoottori-kohtaan AWT:n valituksi.
Takaisin sivun alkuun
Mitä voi tehdä, että Ekapelit toimisivat kunnolla Microsoftin MultiPoint Server -ympäristössä?
Vastaus
Kyseistä ympäristöä ei ole suunniteltu pelien pelaamiseen ja yleisesti ottaen pelit toimivat siinä todella heikosti jos ollenkaan. Jotain näyttö- ja grafiikka-asetuksia voit kokeilla säätää, mutta on hyvin todennäköistä etteivät Ekapelit tule toimimaan oikein. Myös muissa thin client -ympäristöissä Ekapelit toimivat heikonlaisesti.

Yleisenä oletusarvona voidaankin pitää etteivät Ekapelit toimi thin client -ympäristöissä.
Takaisin sivun alkuun
Miksi hiiri liikkuu pelissä oudosti ja muutenki peli tuntuu "tökkivän"?
Vastaus
Ongelma johtuu todennäköisesti siitä, että pelin näyttöasetukset eivät ole koneellesi parhaat mahdolliset.
Vaihda asetuksista resoluutiota. Jos se ei auttanut, laita rasti ruutuun "Hidas tietokone". Voit myös kokeilla vaihtaa grafiikkamoottori kohdan piirtomenetelmää.
Takaisin sivun alkuun
Toimivatko pelit Linuxilla ja Macillä?
Vastaus
Mac-koneissa pelit toimivat, mutta valitettavasti Linux-versioita meillä ei ole enää mahdollisuutta tarjota.
Takaisin sivun alkuun
Mitä teen jos Ekapelin pikakuvake on hävinnyt työpöydältä?
Vastaus
PC:
Lataa pelien hallintaikkuna uudelleen sivuiltamme, samalla pikakuvake luodaa uudestaan.
Jos uudelleen lataaminen ei auttanut, voit luoda pikakuvakkeen Javan ohjauspanelin kautta. Klikkaa Temporary Internet Files-kohdasta "View.." painiketta, mistä aukeaa uusi ikkuna(Java Cache Viewer). Applications-listasta klikkaa Ekapeliä hiiren oikealla napilla ja valitse "Install Shortcuts".
Vastaus
Mac:
Siirry Ohjelmat-kanksioon. Klikkaa sieltä Javan kohdalta Java Web Start. Avautuvasta ikkunasta(Java Application Cache Viewer) valitse Ekapeli ja klikkaa "Create desktop application".

Toinen vaihtoehto on etsiä Java Järjestelmäasetuksista. Javan ohjauspanelin auettua, klikkaa Temporary Internet Files -kohdasta "View..", jolloin aukeaa Java Cache Viewer -ikkuna. Valite Ekapeli ja klikkaa "Install Shortcuts..".
Takaisin sivun alkuun
Mitä voi tehdä kun pikakuvaketta klikkaamalla tulee ilmoitus "javaw ei löydy"?
Vastaus
Javan poistaminen ja uudelleen asennus voi korjata ongelman. Javan saa poistettua koneelta Windowsin ohjauspanelin Ohjelmat ja toiminnot -listauksen kautta.
Vastaus
Avaa windowsin ohjauspanelista "Järjestelmä"(System) ja sen jälkeen avautuvan ikkunan vasemman laidan valikosta "Järjestelmän lisäasetukset"(Advanced system settings), josta sitten "Ympäristömuuttujat"(Environment variables).
Tee sinne uusi muuttuja, jolle annat nimeksi PATH ja arvoksi:
C:\Program Files (x86)\Java\*täältä löytyvän kansion nimi*\bin
Takaisin sivun alkuun
Miksei peli käynnisty Macilla vaikka Java on asennettu? Ilmoittaa, että "Ajonaikainen Java-ympäristö pitää asentaa, jotta voit katsoa verkkosisältöä"( "To view this web content, you need to install the Java Runtime Environment").
Vastaus
Tämän hetkisissä uusimmissa Java-versioissa on jonkinlainen bugi, mikä aiheuttaa ongelmia Yosemiten(OS X 10.10) ja sitä uudempien käyttöjärjestelmien kanssa. Ongelman pitäisi ratketa asentamalla koneelle uusimman Javan lisäksi Java 6.

Toimiva versio Java 6:sta löytyy osoitteesta:
http://support.apple.com/kb/DL1572?viewlocale=fi_FI&locale=en_US
Takaisin sivun alkuun
Pelaajiin liittyvät kysymykset
Miksi pelaajien lisääminen pelin kautta ei onnistu?
Vastaus
Sinulla ei todennäköisesti ole tallennusoikeuksia kansioon, johon peli on asennettu. Sinun pitää poistaa peli ja asentaa uudelleen sellaiseen hakemistoon, jonne tallennusoikeudet ovat olemassa. Pelin voi myös asentaa uudelleen samaan hakemistoon, jossa se nyt on, jos siihen on välillä lisätty oikeuksia.
Takaisin sivun alkuun
Miksi pelaajaa ei löydy pelistä?
Vastaus
Oletko lisännyt kyseisen pelaajan peliin?
Pelaajia saat lisättyä sivujemme pelaajan lisäys kohdasta.(Pelaajien lisääminen vaatii sivuille kirjautumisen)
Vastaus
Varmista, että kirjoitat pelaajanimen juuri siinä muodossa, missä se annettiin pelaajaa lisättäessä.
Vastaus
Ensimmäisellä pelikerralla valitaan pelihahmo, jota myöhemmillä kerroilla käytetään. Lista pelihahmottomista pelaajista löytyy pelistä "Uudet pelaajat" painikkeen takaa.

Jos kyseiselle pelaajalle on jo aiemmin valittu pelihahmo, tulee nyt valita sama hahmo ja sitten kirjoittaa pelaajan pelaajanimi.
Takaisin sivun alkuun
Voiko alle 6-vuotias lapsi pelata peliä?
Vastaus
Emme suosittele peliä alle 6-vuotiaille lapsille, koska meillä ei ole tutkimustietoa pelin vaikutuksista nuorempiin lapsiin. Jos lapsi on valmis oppimaan lukemaan aikaisemmin, hän oppii taidon muutenkin eikä tarvitse siihen peliä. Lue lisää.
Takaisin sivun alkuun
Miten saan yhdistettyä eskarissa/koulussa pelaavan lapsen myös huoltajan ohjaukseen?
Vastaus
Huoltajalla tulee olla oma käyttäjätunnus Ekapeliin, jotta pelaaja voidaan jakaa hänen ohjaukseensa.

Pelaajien jakamissivun löydät klikkaamalla palvelimen etusivulta "Jaa pelaajia".
Takaisin sivun alkuun
Miten saan poistettua pelaajan tiedoistani?
Vastaus
Jos pelaaja ei enää pelaa Ekapeliä ohjauksessasi, voidaan hänet poistaa tiedoistasi Pelaajan tiedot-sivun kautta.

Pelaajan tiedot -sivulle pääset klikkaamalla pelaajalistalta haluamaasi pelaajaa. Avautuvan sivun toiminnoista löytyy "Poista pelaaaja ohjauksestani". Pelaaja poistuu tiedoistasi pelipalvelimelta ja pelistä.
Takaisin sivun alkuun
Voiko pelihahmon vaihtaa, jos se ei olekaan lapsen mieleen?
Vastaus
Valitun pelihahmon saa poistettua pelaajan tiedot-sivun toiminnoista, mistä löytyy kohta, Poista pelaajan kuva.
Poistamisen jälkeen pelaaja saa seuraavalla pelikerralla valita itselleen uuden pelihahmon.
Takaisin sivun alkuun
Pelaaminen
En ole pelaajan huoltaja, tarvitsenko huoltajalta luvan pelaamiseen?
Vastaus
Pelaajien tietoihin ei enää tallenneta henkilötietoja, joten peluuttamiseen ei tarvitse pyytää kirjallista lupaa.
Takaisin sivun alkuun
Onko jokin vialla, kun pelaamisesta huolimatta pelin ilmoittama altistumisaika ei ole vielä lisääntynyt?
Vastaus
Peliaika päivittyy palvelimelle viiveellä. Juuri pelattu peli ei siis ihan heti näy palvelimella, vaan yleensä vasta seuraavana päivänä.Tämä johtuu siitä, että peliaikaa laskeva järjestelmä ajetaan aina tietyin väliajoin palvelimella.

Jos peliaika ei lisäänny odottelusta huolimatta, ota yhteyttä Ekapelitukeen.
Takaisin sivun alkuun
Lapseni pelaa Ekapeliä koululla. Saisimmeko pelin myös kotiin?
Vastaus
Voitte vapaasti ladata Ekapelit koneellenne sivujemme kautta. Jos haluatte, että lapsenne voi palata samalla pelaajalla koulussa ja kotona, tulee teillä olla oma käyttäjätunnus, joka voidaan liittää pelaajan ohjaajaksi.

Pelaajan tämän hetkisen ohjaajan(esim. opettaja) tulee tehdä pelaajan jakaminen ja antaa teille jakokoodi, millä saatte liitettyä pelaajan tunnuksenne alle.
Takaisin sivun alkuun
Miksi peli alkaa aina alusta?
Vastaus
Peliä on todennäköisesti käytetty kirjautumatta ja jostain syystä koneelle tallennettu pelidata poistuu sieltä automaattisesti.
Takaisin sivun alkuun
Voiko pelaajien edistymistä tarkastella jostakin?
Vastaus
Ekapelipalvelimelta löytyy Tulokset -sivu, josta voi tarkastella esimerkiksi halutun pelaajan tulostaulukkoa ja viuhkakuvaajaa. Sivulta löytyy myös tulkintaohjeet.
Tulokset -sivulle pääset joko valikon, tai Pelaajan tiedot -sivun kautta. Pelaajan tiedot -sivulla valitse halutun pelin kohdalta Tulokset.
Takaisin sivun alkuun
Peliversiot
Voiko Ekapelistä saada käyttöönsä eri ikäisille/luokkalaisille suunnatun pelin?
Vastaus
Ekapelistä on tällä hetkellä viisi eri peliä, jotka voit asentaa pelien hallintaikkunan kautta. Neljä niistä sisältää lukiharjoitteita ja ne on suunnattu eri-ikäisille ja -taitoisille pelaajille. Viides peli sisältää matemaattisia harjoitteita.

- Ekapeli-Eskari: Lyhyet ennalta määrätyt kentät, joissa harjoitetaan kirjain-äännevastaavuutta, välipaloina sanamuodostusta. Peli etenee pelaajan osaamisen mukaan.

- Ekapeli-Yksi: Sisältää tehtäviä kirjain-äännevastaavuuden sekä tavujen, sanojen ja epäsanojen tunnistavan lukemisen harjoitteluun. Peli etenee pelaajan taitojen mukaisesti.

-Ekapeli-Lukeminen: Ekapeli-Lukeminen on tarkoitettu kokoavan lukemisen ja lukemisen tarkkuuden harjoittamiseen kirjaimilla, tavuilla ja sanoilla. Peli on tarkoitettu kuudesta ikävuodesta eteenpäin. Peli etenee pelaajan taitojen mukaisesti.

-Ekapeli-Sujuvuus: Sisältää tehtäviä, joissa harjoitellaan tavujen, sanojen ja tekstien lukemista mahdollisimman nopeasti. Peli on tarkoitettu tarkoille lukijoille, joilla on tarvetta harjoitella lukemisen sujuvuutta.

- Ekapeli-Matikka2010: Harjoittaa yksi-yhteen vastaavuutta, vertailua, järjestämistä, lukusanan, -määrän ja numerosymbolin vastaavuutta sekä lukujono- ja yhteenlaskutaitoja lukualueella 0-20.
Takaisin sivun alkuun
Muut

Ei kysymyksiä.

Takaisin sivun alkuun